9 maart 2018

Wandelavontuur | Beverbiotoop de Zoersche Landen

Mijn vriend en ik hebben afgelopen zaterdag een wandeling gemaakt - die voornamelijk midden tussen de bomen/bosjes door en over bevroren slootjes ging - in natuurgebied De Zoersche Landen. Sinds enkele jaren is het een beverbiotoop. Een moerasgebied waar een aantal bevers zijn uitgezet en die nu tot enkele opzichzelfstaande populaties zijn uitgegroeid. De Zoersche Landen liggen nabij buurtschap Boermastreek in de provincie Drenthe. Het natuurgebied is gelegen waar rivier de Hunze ontspringt en vandaar dat de bodem erg nat is (moerassig zelfs op sommige plekken). In vroegere tijden was het één van de laatste veengebieden om ontgonnen te worden, dit kwam vooral omdat het destijds al moeilijk begaanbaar was.

Onderweg hebben we mooie landschappen, aalscholvers, twee zwanen, boerenganzen/ grauwe ganzen, wilde eenden en een ree gezien. Daarnaast ook een grote beverdam. Wisten jullie trouwens dat bevers maar op vijf plekken in Nederland voorkomen? Namelijk in de Drents-Groningse Hunzevallei, de Limburgse Maasvallei, de Biesbosch, de Gelderse poort en Flevoland (bij Lelystad). Er leven ongeveer 600 exemplaren in Nederland.
Boerenganzen/grauwe ganzen

Een grote beverdam, zie ook de volgende twee foto's
Één van de bevroren slootjes waar we over zijn gelopen


Deze boom zit een verhaaltje bij: het is een 'ringslangboom'. In de holletjes in deze boom zitten ringslangen. Dit vertelde mijn vriend nadat ik in de boom was geklommen, want hij wist als hij dit van tevoren zou zeggen dat ik überhaupt nooit in de boom was gaan staan. Ik heb het niet zo op slangen, insecten, etc. Gelukkig houden ringslangen een winterslaap en worden ze begin of half april weer actief. 

7 opmerkingen:

 1. Wat gaaf zeg, heerlijk om hier te wandelen, maar heelmaal om zo veel te kunnen zien en die boom haha, ik had er ook echt niet ingedrukt als ik dat had geweten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooo heerlijk zo'n wandeling! Als ik dit soort foto's zie dan mis ik Nederland stiekem wel een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd lekker om te gaan wandelen. Ik vind de omgeving er mooi uitzien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh het is echt een prachtige omgeving moet ik zeggen!
  heerlijk om eens uit te waaien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk zo`n wandeling in de natuur. Heel erg leuke foto`s

  http://dhini.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijke wandeling in de natuurlijk. Gelukkig hebben we nog wat die mooie plekjes in Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie wandeling heb je gemaakt zeg. Nederland is toch maar een prachtig land.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het achterlaten van een reactie!